GYIK

GYIK

I. ANYAGOK

Forgalmaz-e a webáruház a weboldalon feltüntetett köveken kívül más fajtákat is?
Igen, egyéni árajánlatkérés esetén szinte minden típusú követ be tudunk szerezni.

Mennyire tartósak a természetes kőburkolatok?
Gondos kezelés mellett évtizedeken, vagy akár évszázadokon keresztül megmarad, kövenként az időtállóság eltérő lehet. De kiindulásképpen gondoljon csak arra, hogy ezek a kövek a Föld mélyén pihennek már több ezer éve, amikor egyáltalán bányászásra kerülnek.

Vannak-e csigák, kagylók és más kövületek a kövekben?
Kövenként változó, mészkőben és márványban kisebb nagyobb mértékben láthatóak kövületek, csigák, de például a gránitban nem jellemző. Ha Ön kifejezetten olyat szeretne amelyen több kövület vagy néhány nagyobb látszik, akkor kérésre előfordulhat hogy tudunk válogatni ilyen darabokat.

Mi a különbség a természetes kövek, a greslap és a kerámialapok, csempék között?

A természetes köveket emberi kéz csak formálja, de nem alkotja. A természet műve, hő és nyomás hatására válik a Föld belsejében azzá ami, ennélfogva egyedi és megismételhetetlen minden egyes darabja. Pont emiatt az egyes darabok nem egyformák, mindegyiknek története van, nemcsak bányánként, de kövenként eltérő egy-egy kő színe és külleme. Kopásállósága rendkívül magas, de gondos kezelés ajánlott. Minden burkolólap használható falra és padlóra is, méretre vágható, falon és padlón azonos méretű lapok is felhasználhatóak. Akinek tökéletesen egyedi elképzelése van és egyedi küllemre vágyik az otthonában ez az ideális választás, arról nem is beszélve hogy az összhatás letaglózó, nem úgy mint a mesterséges anyagoknál.

A greslapban szinte csak díszítőelemként jelenik meg a természetes kő zúzalék formájában, nagyobb része tulajdonképpen kerámia, fehéragyag, földpát, kaolin. Emberi kéz alkotta és formálta elemek jellemzik, melyeknek minden egyes darabja teljesen egyforma. Kopásállósága rendkívül magas, alkalmanként kedvezőbb a természetes kövekénél, de küllemét tekintve a kerámialapokhoz hasonló. Minden burkolólap használható falra és padlóra is, méretre vágható, falon és padlón azonos méretű lapok is felhasználhatóak. Akinek a lapok méretét illetően egyedi elképzelése van de nem zavarja a teljesen homogén felület, annak a greslap is megfelelő megoldás.

A kerámialapok teljes mértékben gyáriak, a természetes kőzet nem jelenik meg benne. Felhasználását tekintve inkább csak beltérben ajánlott. Katalógus illetve előre meghatározott választék alapján érhető el, általában “csempecsaládok” formájában, tehát adott falburkolathoz adott padlóburkolat szokott tartozni, a falra helyezhető lapok nem alkalmasak a padlóra és fordítva. A lapok teljesen egyformák, de általában a fali és padlóburkolatot nem tudjuk ugyanazon méretű és formájú lapokból elérni.

Mi a mészkő, a márvány és a gránit?
Mészkő: Főként kalcitból és dolomitból álló üledékes kőzet, helyenként kagyló és vázdarabokkal, szerkezete szemcsés, összeálló. Tengerben vagy édesvizekben is előfordul, kémiai kicsapódással vagy mészvázú élőlények vázainak lerakódásával, cementációjával keletkezik. Leginkább világos árnyalatokban létezik, de előfordul néhány sötétebb is. Szilárdsága típusonként eltérő, nyersen matt felületű, polírozható, de évtizedenként vagy erős használat alatt újracsiszolást igényel. Burkolatként, párkánynak, pultnak, kül- és beltérre is felhasználható, kültérre tömített változatban és impregnálva ajánlott. Tömítetlen formában csak függőleges felületekre. Árkategóriája a greslapnál magasabb az egyedi, meg nem ismételhető jellege miatt. Konyhapultnak, illetve konyhai burkolatnak nem ajánljuk, mivel érzékeny a savas, citrusos, ecetes anyagokra, foltot ejthetnek felületén.

Márvány: Mint a mészkő kalcitból és dolomitból álló üledékes kőzet, ám megnövekedett hőmérséklet és nyomás hatására nagyobb kalcitkristályok alakultak ki benne, esetenként több mm-esek. Szerkezete kristályos-szemcsés. Felülete jellegéből fakadóan fényes, így nem igényel rendszeres polírozást mint a mészkő. A kristályok miatt bizonyos mértékig fényáteresztő tulajdonsággal bír. Felhasználása a mészkővel azonos, megjelenése viszont annál elegánsabb, így árkategóriája magasabb. Konyhapultnak, illetve konyhai burkolatnak nem ajánljuk, mivel érzékeny a savas, citrusos, ecetes anyagokra, foltot ejthetnek felületén.

Gránit: Nagyon kemény (a gyémánt után a legkeményebb), szemcsés, többnyire csillámos magmás kőzet. Fő összetevői a kvarc, alkáliföldpát és csillám. Legfőképpen konyhapultnak, párkánynak, sír- és díszítőköveknek, oszlopoknak, burkolóköveknek használják fel. Széles színpalettán elérhető: fehér, rózsaszín, zöld, szürke, tarka, fekete, stb. A gránit előnye hogy 1800 fokig hőálló, karcálló és foltálló, így tűzhelyek mellé is nyugodtan felhasználható,  konyhapultnak kifejezetten időtálló, életreszóló megoldás.

Milyen megmunkálást érdemes választani, és mi van benne az árban?
A felületet tekintve korongvágott, mattcsiszolt és polírozott is lehet, de lehet gyémántkefélt és még sok más (különböző mértékben csiszolt megoldások). A korongvágott érdes felületű, legtöbbször azoknak ajánljuk akik maguk, vagy saját szakember által szeretnék a kőzet felületét megmunkálni. A polírozott vagy magasfényű felület nagyon elegáns és feltűnő, ám számolni kell azzal hogy sokkal csúszósabb, és a foltok is jobban meglátszanak rajta, kültéren pedig gyakran lehet szükség utáncsiszolásra. A legelterjedtebb választás a mattcsiszolt felület, mivel kevésbé csúszós, hétköznapibb megjelenésű és a foltok is kevésbé feltűnőek rajta. Mivel már eleve matt, így nagyobb használat után sem változik jelentősen a külleme, bár erős igénybevételnél hasznos lehet egy idő után szakemberrel rácsiszolni.feltűnőek rajta. Burkolóköveknél a sima sprengelt kő a vágáson kívül semmilyen más megmunkálást nem kap. Ehhez képest az antikolt vagy más néven koptatott kő élei le vannak koptatva, tompítva, csakúgy mint a felülete, tehát nem kell éles szélekkel, sarkokkal számolni. A mediterrán megoldásnál tulajdonképpen különböző vastagságú köveket kombinálunk a falra helyezésnél és ebből nyerjük a változó, helyenként kiugró felületet. A mediterrán antikolt kő az előző kettő megoldás kombinációja. Végül a csipkézett csak a süttőiből elérhető, gyártónk egyedileg kifejlesztett megmunkálási módja, ahol az élek hullámosan, összhatása így kissé “cirádás” lesz.

Minden kőnél a leírásban fel van tüntetve, vagy külön kiválasztható a kívánt megmunkálás.

II. TISZTÍTÁS & ÁPOLÁS

Hogyan tisztíthatom a természetes kőből készült felületet?
Az általános tisztítószereket nem szoktuk ajánlani, mivel rontja a kő megjelenését, színét és minőségét. Emiatt speciálisan erre a célra kifejlesztett tisztítószereket ajánlunk használni.

Milyen gondozást igényel a természetes kőburkolat általában?
Kerülni kell a savas, ecetes vegyszereket. Erősen igénybevett területeken érdemes előre impregnáltatni vagy már impregnáltan legyártatni, ezzel a nedvesség és a környezeti hatások is kevésbé tudják károsítani a felületet. Rendszeres tisztítás ajánlott a célnak megfelelő szerrel beltéren. 5-10 évenként, vagy szükség szerint ajánlott újracsiszoltatni vagy tömíttetni a követ helyszínen szakemberrel, de nem minden esetben van rá szükség.

Hogyan tisztíthatom a kemény gránit felületeket, pultot?
Langyos szappanos vízzel, vagy e célra kifejlesztett tisztítószerrel. Felhelyezés után közvetlenül ajánlott áttörölni, és lehetőség szerint impregnálni. Évente egyszer szakemberrel érdemes felfrissíteni az anyagot ha tökéletességre törekszünk.

Hogyan tisztíthatom a puhább mészkő és márvány felületeket?
Mivel érzékenyebb a savra, ammóniára, ecetre, és minden olyan anyagra amelyre az ember bőre általában, nem ajánlott sima felmosófolyadékkal vagy más tisztítószerrel kezelni. Helyette használjuk kőbarát és a mészkőhöz, márványhoz kifejezetten ajánlott szerekkel.

Mivel kell számolni, ha természetes követ választunk?
Minden természetes kőnek általánosságban árt az, ami az ember bőrének is, így a sav, ecet, zsír, ammónia és más agresszív anyagok foltosodást okozhatnak a felületén. Erős behatásra karcolódhat, sérülhet a felülete. Sok esetben ez javítható, a letört darabok pótolhatóak, de általában nem minden nyom nélkül. A puhább mészkő, márvány esetén jobban, a gránitnál kevésbé, de kell ezzel számolni, tökéletesen hibátlan, vagy homogén felületet csak mesterséges alapanyagokból lehet fenntartani.

III. ÁRAK, SZÁLLÍTÁS, KEDVEZMÉNYEK

Mitől függ egy-egy kőzet ára és miért drágább az egyik a másiknál?
Az ár függ attól, hogy a kőzet, vagy csak az adott színárnyalat mennyire elérhető, hány bányából lehet beszerezni, illetve milyen messziről származik, mennyire magas a szállítási költsége. Függ attól is, hogy mennyire kemény vagy puha, mennyi energia, munkaerő és idő szükséges a megmunkálásához, és mekkora hulladékkal kell számolni a megmunkálás során (pl. a keményebb kőzeteknél több lehet a hulladék mivel nehezebb dolgozni vele, több törés fordul elő). Esetenként a magasabb ár jelenthet ugyan magasabb minőséget és nagyobb időtállóságot is, de ez nem törvényszerű.

Költségesebb-e a természetes kő felhelyezése a mesterségesnél?
Általában véve nem költségesebb, de nehezebb művelet, így nagy szaktudást igényel.

Miért magasabb a szállítási költség más termékek szállítási költségéhez képest ?
A természetes kövek súly 25-35 kg között is mozoghat négyzetméterenként, minden egyes centiméternyi vastagságra vonatkozóan. Ez azt jelenti hogy a legkönnyebb mészkő blokk súlya például egy 1×1 m-es méretben, 1 cm-es vastagságban is 25 kg, ugyanez a mészkő blokk 10 cm-es vastagságban már 250 kg. Ennélfogva a szállításhoz csak célnak megfelelő járművek jöhetnek szóba, melyekre azonban már több extra költséggel kell számolni (magasabb üzemanyag fogyasztás, E-útdíj, lassabb haladás magasabb óradíj a sofőrnek). Esetenként nem a súly, hanem a nagy keresztmetszet (hosszúság, szélesség) miatt kell nagyobb járművel szállítani.

Kis megrendelés esetén van-e mód alacsonyabb szállítási költséggel számolni?
Igen, ha Önnek a termékek nem sürgősek, akkor van rá lehetőség, hogy bevárjon egy másik megrendelést, ez esetben szállítási időpontját egy másik rendelés szállítási időpontjához igazítjuk és budapesti irodánkban tudja átvenni rendelését. Ha Önnek ez az opció megfelel és szeretne spórolni akkor a szállítási módnál válassza a kedvezményes irodai átvétel opciót.

Van-e lehetőség személyes átvételre a gyártási helyen?
Nincs, mivel a gyártási helyen nincs a rendelések átadására alkalmazott személyzet. Szakértő kiszállításra, a szükséges dokumentumok és a termék megfelelő átadására csakis a webáruházban választható szállítási módok esetén van lehetőség.

Milyen állandó kedvezmények vannak, illetve honnan lehet értesülni az aktuális akciókról?
Törzsvásárlói kedvezményünk minden második rendeléstől élő, mely 3% engedményt jelent a termékek árából. Az ezen felüli aktuális akcióinkról a webáruház főoldalán tájékozódhat, illetve havi rendszerességű hírleveleinkből feliratkozóinknak.

IV. RENDELÉS ÉS EGYÉB

Ki lehet számolni otthon is hogy mennyi és milyen méretű anyagra van szükség ?
Ha Ön hozzáértő szakember akkor igen, de egyébként ajánljuk hogy minden esetben szakemberrel történő felmérést vagy konzultációt követően rendeljen anyagot. Egy párkánynál, fedlapnál például nem mindegy, hogy mekkora ráhagyással érdemes számolni a vízorr, a hely vagy egyéb körülmények miatt. A burkolólapoknál kérdés, hogy mennyivel többet érdemes rendelni a vágások, az esetleges helyszíni törések, hibák miatt, vagy csak azért hogy legyen miből kiválogatni a megfelelő összhatás érdekében. Minden esetben elmondható, hogy egy hozzáértő szakember segítségével elkerülhető az utánrendelés, vagy a bosszankodás a rossz összhatás, hibák miatt.

Ha mégis otthon, akkor hogyan lehet kikalkulálni az anyagszükségletet ?
Burkolólapok és kövek esetén: Mérje le a felület hosszát és szélességét méterben, szorozza őket össze, és így megkapja hány m2 az adott felület. A kapott értéket szorozza fel kb. 10-15%-kal a ráhagyások miatt, majd kerekítse lefelé. A kapott érték lesz az Ön szükséglete. Pl. A helyiség padlója 3,7 m széles és 5 m hosszú: 3,7 m x 5 m = 18,5 m2 – felszorozva 10%-kal: 18,5 m2 x 1,1 = 20,35 m2 – lekerekítve: 20 m2 (Szabálytalan alakzatú felületnél inkább forduljon szakemberhez)

Párkányok, fedlapok és más táblás termékek esetén: A szükséges méret meghatározásához feltétlenül hozzáértő szakemberre van szükség.

A Mészkő Pláza munkatársai vállalnak-e helyszíni felmérést ?
Önmagában nem. Csak abban az esetben, ha nálunk rendel termékeket és ahhoz kér előzetes felmérést, pontosítást. Ez esetben a helyszíni felmérés díja egyéni árajánlat alapján kerül kiszabásra.

Miért csak határidőre vállalunk rendeléseket ?
Mivel webáruházat tartunk fent és egyedi igények kiszolgálására szakosodtunk, így nem tárolunk készletet, illetve csak fix paraméterekkel rendelkező elfekvő készleteink vannak, amelyeket akciósan, készletkisöprések alkalmával tudunk azonnal szállítani. Ennélfogva a rendeléseket csak a számla kiegyenlítése után tudjuk gyártásra továbbítani, ezzel elkerülve annak kockázatát hogy másnak nem eladható készletek halmozódjanak fel. Minden rendelést frissen, és teljesen a vevő kérésének megfelelően gyártatunk le, az árajánlaton feltüntetett, vagy az ügyfélszolgálat által visszaigazolt határidőre.

Van-e garancia a termékekre ?
A termékekre 2 év gyártói anyaggarancia érvényes, amely kizárólag az anyagra vonatkozik. Ha az anyagban ez idő alatt olyan károsodás történik, amely megfelelő kezelés mellett attól nem elvárható, akkor a terméket újragyártatjuk és cseréljük. Ha az anyagban történt károsodik a vevő hibájából történik, vagy gondatlan kezelés következtében, akkor a garancia nem érvényesíthető. Ha a vevő rossz paramétereket adott meg a rendelés során, vagy rossz sablont továbbított az ügyfélszolgálatra, arra nem vállalunk garanciát, de ez esetben is érdemes ügyfélszolgálatunkkal egyeztetni a lehetséges megoldásról. Minden esetben törekszünk ügyfeleink magas színvonalú kiszolgálására.

Élőben is meg lehet tekinteni a köveket?
Élőben is megtekintheti a köveket, ám csak előzetes időpont egyeztetést követően van erre lehetőség. Mivel az építkezések és a kő termékek kiszállítása, felhelyezése mellett kollégáink sokat vannak terepen, állandó nyitvatartással rendelkező bemutatótermet nem üzemeltetünk.

Hol van az iroda és mit lehet személyes intézni?

Irodánk Budapest XIV. kerületében található, ahol lehetőség van

  • anyagminta megtekintésére,
  • árajánlat, megrendelés készítésére, egyeztetésre
  • meglévő árajánlat módosítására
  • elkészült rendelés irodai átvételére, amennyiben a rendelésben ezt választotta
  • rendelés készpénzzel történő kifizetésére

A főmenüben könnyen foglalhat időpontot az “Időpontfoglalás személyes találkozóra” menüpontban vagy egyeztessen kollégánkkal ügyfélszolgálati telefonszámunkon.